onsdag 31. desember 2014

Hva venter i leseåret 2015?

Det er nyttårsaften, dagen for å sette seg store mål for året som kommer. Den følgende lista er et nødvendig underlag for å få delta på tvangslesekafe i 2015, og er herved å anse som juridisk bindene nyttårsforsett.

I 2015 skal jeg lese:
… 20 norske bøker utgitt i 2015
… 15 bøker off the shelf, det vil si bøker som sto i bokhylla per 1. januar 2015
… 8 bøker på 1001-lista, som oppgitt hos Lines bibliotek
… 6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
… 6 andre faglitterære bøker
… 5 bøker som er norskskrevet fantasy/science fiction
… 5 novellesamlinger
… 1 bok på fransk
… faktisk lese i hvert fall deler av alle litteraturmagasinene jeg abonnerer på

Jeg har likt årets leseliste godt, og det er derfor minimale endringer foran 2015. Det er bare to ting som er nye, nemlig biografiene og magasinene. Alt annet er bare flikking på antall.

Dette er mål som faktisk er helt oppnåelige. Om jeg summerer alle tallene er det snakk om totalt 66 bøker, noe som er færre enn jeg ender på i år, men dobbeltkryss er fullt mulig i ulike kombinasjoner.

Utover det har jeg bare planer om å kose meg med bøkene i 2015, og nyte at det er ikke lenger er noe jeg lese, valget er igjen fullt og helt mitt eget!

lørdag 27. desember 2014

Julefangsten

Jeg kunne skrevet om hvordan stemning og familiehygge er det viktigste i jula, vært negativ til kommersialisering og forbrukerhysteri, men da kan jeg like gjerne stille meg opp på torget med ordet "hykler" stemplet i panna.

Faktum er: Jeg elsker pakker.

Jeg elsker å gi dem og jeg elsker å få dem.
Karakteristisk nok var ikke førjulsspørsmålet fra samboeren hva ønsker du deg til jul, men i stedet hvor mange pakker ønsker du deg til jul. Og det er ikke bare meg i familien som har det sånn, noe som fører til at det på julaften ser sånn ut når seks voksne feirer jul:

Nå skal jeg legge til at det er mindre strenge krav til innholdet i alle pakkene enn til antallet. Men det er ikke til å stikke under en stol at jeg er ekstra glad i harde, firkantede pakker. En stund fikk jeg nesten aldri bøker i gave. Dere kjenner argumentene: Det er umulig å vite hva du har fra før/hva du har lest. Du fikk bok i fjor, det er kjedelig å kjøpe det samme igjen. Og så videre. Men etter hvert har jeg greid overbevise flere og flere om at en bok og en annen bok er to vidt forskjellige ting, og de siste årene har derfor julenissen hatt mye godt lesestoff med i sekken til frøken Bakken.

Nytt av året var at jeg opererte med spesialtilpassede ønskelister basert på den som spurtes handlemønster. Brodern, som handler masse på nett, fikk liste med engelske titler som ikke er så lette å finne i norske bokhandler. Min svenske svigermor fikk liste med svenske bøker. Svigerinne fikk liste med bøker jeg så på da vi var ute på førjulshandletur, og resterende familie fikk liste på engelske pocketbøker jeg har sett i hyllene på Ark og Eldorado. Dessuten fikk mamma og pappa et spesialønske med link til hvor det kunne bestilles på nett. Resultatet ble at jeg faktisk fikk 11 bøker til jul, eller egentlig 15 siden en av dem er en samleboks med fem bøker i en. Og ingen av dem var like! I tillegg fikk jeg et gavekort på Eldorado som nok ikke blir gammelt i min lommebok.
Dette er fangsten fra julaften:

  • Islendingesagaene - fembindsverk der samtlige islendingesagaer for første gang er oversatt til norsk, utgitt i høst
  • Lena Andersson - Utan personligt ansvar
  • Karin Tidbeck - Amatka
  • Hugh Howey - Wool
  • David Nicholls - Us
  • Lena Dunham - Not that kind of girl
  • Ann Leckie - Ancillary justice
  • Ann Leckie - Ancillary sword
  • John Williams - Stoner
  • Joss Whedon, Brett Matthews go Will Conrad - Serenity - Those left behind (grafisk roman)

I tillegg fikk jeg to bøker til første juledag som ikke er med på bildet:
  • Bergsveinn Birgisson - Den svarte vikingen
  • The complete tales and poems of Edgar Allan Poe i Barnes & Nobles nydelige sorte og røde utgave

Her er det bare å sette seg godt til rette å begrave nesa i ei bok. Jeg gleder meg veldig til å lese alle sammen! Hvilke bøker har dere fått til jul?